Μικρή ιστορία για μια φωτογραφία, μια δίγλωσση έκδοση, μια άρνηση

“A state always calls itself fatherland when it is ready for murder.”
                                                                      Friedrich Durrenmatt

Κάθε νέα ειρήνη κουβαλάει μέσα της τις εικόνες ενός πολέμου, τις ιστορίες εκείνες των ανθρώπων που βίωσαν την καταστροφή και τον όλεθρο, κουβαλάει τις στιγμές που δεν χώρεσαν και ποτέ δεν θα χωρέσουν στις επίσημες ιστοριογραφίες που θα αφηγούνται τον πόλεμο και θα εξυμνούν την ειρήνη, η οποία έρχεται σαν συνέχεια του πολέμου. Ειρήνη μέσα από τον πόλεμο σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη χορογραφία διαδοχικών και επιλεκτικών κινήσεων. Ειρήνη μέσα από τον πόλεμο. Πόλεμος στο όνομα της ειρήνης. Το νέο δόγμα που εδαφικοποιεί την αφήγηση μιας αλήθειας, ίσως της πιο πραγματικής και συνάμα αποστομωτικής αλήθειας που γέννησε αυτός ο κόσμος. Την αλήθεια ότι και τον πόλεμο και την ειρήνη οι ίδιοι πρωταγωνιστές τα κάνουν.

Η νεότερη ιστορία των Βαλκανίων είναι μια ιστορία γεμάτη από συγκρούσεις. Οι εθνικισμοί που συντηρούνταν χρόνια και καλύπτονταν κάτω από το μανδύα μιας ομπρέλας που ονομαζότανε Γιουγκοσλαβία βρήκαν τον δρόμο τους όταν αυτή η ομπρέλα έσπασε και σαν έτοιμοι από καιρό δημιούργησαν το πεδίο εκείνο που χάραξε την νεότερη ιστορία της Βαλκανικής χερσονήσου. Χρόνιες εδαφικές βλέψεις, φυλετικά μίση, γεωπολιτικές στρατηγικές και θρησκευτικοί φανατισμοί δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα σε ένα καζάνι που οι αφηγήσεις το θέλουν πάντα έτοιμο να εκραγεί, χαρίζοντας του την ονομασία της πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης, αποκαλλώντας τις εκεί συνθήκες πολιτικοκοινωνικές με τον στείρο ορισμό της βαλκανιοποιήσης, προσπαθώντας να εντάξουν μέσα σε αυτόν ολόκληρη την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό μιας περιοχής που μετρά 53 εκατομμύρια ανθρώπους, δώδεκα (πλέον) χώρες, τρείς επίσημες θρησκείες και  κάτι περισσότερο από 10 γλώσσες. Ναί η νεότερη ιστορία των Βαλκανίων, είναι μια ιστορία συγκρούσεων, όμως είναι και μια ιστορία αρνήσεων και αντιστάσεων. Μικρών ή μεγάλων, ατομικών ή όχι. Και σε αυτήν την ιστορία την λιγότερο φωτισμένη στεκόμαστε. Γιατί είμαστε κομμάτι αυτής, είμαστε ένα κομμάτι από τις αρνήσεις που βλέπουν έναν κόσμο έξω από γεωπολιτικές συγκρούσεις, έξω από θρησκευτικούς φανατισμούς, πέρα από εθνικισμούς και εδαφικές βλέψεις. Γιατί αυτές οι μικρές και μεγάλες αρνήσεις είναι η εικόνα ενός κόσμου για τον οποίο μαχόμαστε.

Μια όμορφη μέρα στο Βελιγράδι ή η ιστορία ενός τανκ..

tumblr_inline_mxndhpRdCR1suwwja

Η ιστορία του Vladimir Živković είναι μια τυπική ιστορία ενός νεαρού βαλκάνιου από το Valjevo που υπηρετούσε στον στρατό όπου και στάλθηκε στο Sid, μια πόλη στα σύνορα Σερβίας, Κροατίας. Αρνούμενος να πάρει μέρος στις πολεμικές συγκρούσεις που τη δεκαετία του 90 άνοιγαν τον δρόμο για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, το Σεπτέμβρη του 1991 εγκαταλείποντας την θέση του και παίρνοντας ένα τανκ οδήγησε περίπου 200 χιλιόμετρα για να το εγκαταλείψει έξω από την είσοδο του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων περαστικών πάνοπλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το τανκ και συνέλλαβαν τον Vladimir Živković όπου και στάλθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Η κίνηση του Vladimir Živković ήταν ίσως η πρώτη πράξη αντίδρασης στους γιουγκοσλαβικούς πολέμους που προετοιμαζόντουσαν.

Αναφορά σε μια δίγλωσση έκδοση

Antipolitika ονομάζεται μια καινούρια αναρχική δίγλωσση επιθεώρηση, που εκδίδεται στα σερβοκροατικά και στα αγγλικά. Ξεκίνησε από συντρόφους/ισσες από το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ σαν μια προσπάθεια τεκμηρίωσης ενός αναρχικού/αντιεξουσιαστικού λόγου από τις περιοχές των Βαλκανίων πέρα από τις συνηθισμένες και πλούσιες αριτερές θεωρήσεις.Η αγγλική έκδοση του 1ου τεύχους αναφορικά με τον Αντιμιλιταρισμό παρουσάστηκε στο 10ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου που έγινε στα Γιάννενα το τριήμερο 24-25-26 Ιουνίου. Το εξώφυλλο της έκδοσης δείχνει την σκηνή όπου το τανκ του Vladimir Živković βρίσκεται παρκαρσμένο έξω από το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο.

Περιεχόμενα:

Σελ. 3: Ο μιλιταρισμός της καθημερινής ζωής

Σελ. 6: Αναρχική αλληλεγγύη και αντιπολεμικές πρωτοβουλίες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Σελ.16: EmmaGoldman_Ετοιμότητα, ο δρόμος για το παγκόσμιο σφαγείο

Σελ.21: Clansdestina_Λογιστές από τον Άρη: 12 κλασσικά και εικονογραφημένα πάνω στον καπιταλιστικό πόλεμο

Σελ.39: Ξυπόλυτο Τάγμα_ Ο ελληνικός μιλιταρισμός στην εποχή του Συριζα

Σελ. 52: Συνέντευξη με τον IgorSeke_ Αντιμιλιταρισμός στη Σερβία στη δεκαετία του 1990

Σελ.59: Πάνω από τα τείχη του εθνικισμού και του πολέμου

20160712_antipolitika-issue-01

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *