Της μέρας.. 17/12

Στις 17 Δεκεμβρίου 1966  σε μια συνάντηση στα ανάκτορα η οποία σκόπιμα κρατείτε κρυφή από τον κόσμο παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.
Αφορμή για αυτήν την συνάντηση είναι η όλο και εντεινόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου η οποία μετά τα Ιουλιανά λαμβάνει διαστάσεις οξύτατης πολιτικής κρίσης. Όσο και αν ο γέρος Παπανδρέου και το κόμμα του η Ένωση Κέντρου, όσο και ο Κανελλόπουλος με την ΕΡΕ προσβλέπουν σε μια εκτόνωση της έντασης με την διεξαγωγή εκλογών, τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους προς την δικτατορία και έτσι στις 3 Απριλίου 1967 η Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναλαμβάνει 3 Απριλίου 1967 από την Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Δεν θα κρατήσει παρά μόνο 19 μέρες η κυβέρνηση του για να ανατραπεί από τους στρατιωτικούς με αρχηγό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο..

Οι πολιτικές φιλοδοξίες και η αδυναμία αντιμετώπισης ενός κινήματος το οποίο μετά τα Ιουλιανά φεύγει σιγά-σιγά από την ήττα του 49 και αναζητά τους τρόπους για το παγίωμα του ως υπολογίσιμη δύναμη στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θα ανοίξει την πόρτα στην επτάχρονη δικτατορία και σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στην λόγω της ημέρας.. και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *